Facebook YouTube Instagram

 

O SEKTU

Chcete vědět, jak si vychutnat menu i o několika chodech? Dejte si sekt.

Sekt uzavře chuťové pohárky a vy si můžete vychutnat další chod. Pokud vám ale někdo nabídne jako aperitiv becherovku nebo Cinzano bianco, je to gastronomická vražda. K požitku z vína i jídla potřebujete ještě pár maličkostí – dobře vychlazenou láhev, vhodné sklenky, chladič na víno, případně i speciální uzávěr na sekt, který udrží určitý přetlak v láhvi.

Na začátku je chlazení

Koupit láhev sektu na poslední chvíli a dát ji do mrazáku? To je z pohledu odborníků přímo barbarství! Víno je třeba zakoupit minimálně dva dny předem a nechat je vychladit na teplotu 4 až 5 °C, podává se při teplotě 6 až 7 °C. Důvod? Při vyšší teplotě by po otevření "vyšumělo“ příliš mnoho vína, ve sklenkách by pak šumění za chvilku skončilo. Teplé šumivé víno ztrácí potřebný osvěžující efekt. Běžná chladnička ovšem nabízí teplotu kolem 8 až 9 °C, proto je třeba sekt dochladit nejlépe v nádobě s ledem, nikoli v mrazáku. S lahví pak manipulujte co nejméně a hlavně opatrně, je to živý organismus. Při otevírání se nejdříve odstraní tzv. krycí fólie neboli kapsle, pak se sejme agrafa (drátěný košíček s plechovou opěrkou přidržující zátku v hrdle). Poté se uchopí pevně korek a pomalu se otáčí lahví, nikoli korkem! Jakmile ucítíte, že tlak v láhvi nadzvedává zátku, pomalu ji uvolňujte z hrdla – a je to! Rozhodně nesmíte dopustit, aby špunt vystřelil do stropu nebo se ozvala rána.

Vhodné sklenky

Na miskovité poháry rozhodně zapomeňte. Sekt patří pouze do fléten neboli vysokých a úzkých pohárů. To proto, aby šumivé víno rychle nezteplalo a předčasně nezmizelo aroma vína. Sklenky by měly být dokonale odmaštěné a suché. Dobrý tip? Aby se perlení odvíjelo z jednoho místa, doporučuje se, aby bylo dno sklenky lehce "škrábnuté".  Perličky oxidu uhličitého pak stoupají jako řetízek od dna. Když vám zůstane část šumivého vína v láhvi, vyplatí se použít speciální zátku, která udrží určitý přetlak v láhvi. Tu postavte do chladicí nádoby, jen tak zachováte kvalitu vína. Vedle speciálních chladicích nádob lze použít i nádoby s vychlazenou vodou a ledem.

Je tu samozřejmě ještě jedna možnost, tzv. sabrage neboli useknutí hrdla láhve pomocí šavle či speciálního nože. Láhev podržíte za prohlubeninu ve dně v úhlu 45° a druhou rukou plynulým sekem nože nebo šavle přejedete po hrdle láhve v místě švu až k rozšířenému kroužku na konci hrdla. Vtip není v síle ani rychlosti, důležitý je plynulý pohyb. Vzhledem k tlaku v láhvi se podobné nápady laikům ovšem nedoporučují!

Opatrnost je na místě

Když vyletí špunt z láhve sektu, může nejen poškodit strop, ale také lustr nebo dokonce způsobit úraz, hlavně oka. Profesionálové používají plátěný ubrousek, kterým snadněji uchopí orosenou láhev. Ti také doporučují držet láhev v úhlu 45 ° a mířit s ní do volného prostoru..

Sekt a jahody

K suchému sektu jahody nepatří. Jestliže si chcete vychutnat obojí, pak by měla jahoda opravdu vonět, nikoli jít o "skleníkový“ produkt bez vůně.

Co je Champagne

Pod označením Champagne se skrývají značky vypěstované ve stejnojmenném kraji ve Francii, a to pouze na vinicích vymezených zákonem v roce 1927 a potvrzených 1951. Představují přibližně dvě procenta půdy, na níž se ve Francii pěstuje réva.

Francouzi jsou na značku Champagne tak citliví, že se soudili i v případě označení parfému od Yves Saint Laurenta tímto názvem – a vyhráli.

Pouze kolem 10 procent šumivých vín vyrobených ve Francii smí nést označení "šampaňské“. Vinaři na označených vinicích dokonce nesmějí sklidit ani víc úrody, byť by jim příroda přála – odvést si smějí maximálně 13 tun na hektar. Šampaňské může být namícháno jen z odrůd bílého vína chardonnay a červených pinot noir a pinot meunier (dávají ale bílou šťávu). Určující roli pak hrají poloha a podnebí, kdy vápencová půda a vinice obrácené na východ a sever napomáhají poměrně vysoké kyselosti hroznů, jaké šampaňské vyžaduje

Za "otce" šampaňského bývá označován dom Pérignon, který byl 47 let sklepníkem benediktýnského kláštera v Hautvilliers u Épernay, a to až do roku 1715. Ten podle pověsti objevil proces kvašení šampaňského vína.

Druhy šumivých vín

Pro přípravu šumivých vín se používají vína bílá, případně růžová, s nižším obsahem alkoholu, mezi 10 - 11 % objemu. Aby bylo šumivé víno osvěžující, mělo by základní víno mít nejméně 7 až 8 promile kyselin.

Podle obsahu cukru se šumivá vína dělí na:

a) extrasuchá – brut - s obsahem cukru do 15 gramů v litru
b) suchá - sec - s obsahem cukru od 15 do 35 gramů v litru
c) polosuchá - demi sec - s obsahem cukru od 35 do 50 gramů v litru
d) polosladká - demi doux - s obsahem cukru od 50 do 80 gramů v litru
e) sladká – doux - s obsahem cukru více než 80 gramů v litru

Perlivé víno se získává umělým sycením základního vína oxidem uhličitým, jeho přetlak v láhvi se musí pohybovat od 0.1 do 0.29 Mpa při 20 °C. Šumění po nalití do sklenky je rychlé, tzv. koruna perlení malá a krátce trvající. Přetlak oxidu uhličitého v láhvi vín šumivých musí být nejméně 0.3 Mpa při 20 °C.

PŘEDCHOZÍ                          DALŠÍ

 

 

 

 

 

       © Excellent Plzeň s.r.o.        

 webmaster